Настоящият Милош Земан е на власт от десетилетие и е известен с това, че изразява прокитайски и проруски възгледи

От днес чехите ще гласуват за кандидат, който да замени президента Милош Земан, на власт от десетилетие. Земан е известен с това, че прекрачва границите на правомощията си и изразява прокитайски и - преди инвазията на Москва в Украйна - проруски възгледи, като пише „Политико“.

Бившият чешки министър-председател, олигарх и медиен собственик Андрей Бабиш е един от тримата водещи претенденти на изборите, след като беше оправдан по обвинения в измама със субсидии от ЕС. Подобната на Берлускони фигура се изправя срещу двама силни кандидати - единият е бивш генерал с международен опит, а другият - ректор на университет.

Чешкият президент позволи на повече от 100 граждани да се присъединят към украинската армия

Дануше Нерудова, първият кандидат за жена президент на републиката, е икономист и бивш университетски ректор, като изостава с около 4 процентни пункта от съперниците си, които са на една линия с по около 28% от прогнозните гласове. Ако бъде избрана, Нерудова ще стане първата жена президент на страната.

Третият кандидат е проевропейският Петр Павел, бивш генерал, който преди това е бил председател на Военния комитет на НАТО. Въпреки че е силен поддръжник на ЕС и НАТО, Павел представлява по-твърда линия по отношение на миграцията и акцентира върху правилата, докато Нерудова върви по по-либерален път и се сравнява с финландския министър-председател Сана Марин, естонския премиер Кая Калас и словашката президентка Зузана Чапутова, според Бенджамин Талис, научен сътрудник в Германския съвет за външни отношения.

Чешкият президент няма изпълнителни правомощия, но играе важна символична роля.

Очаква се изборите да се проведат на втори тур на 27 януари, освен ако - а това е малко вероятно - някой кандидат не спечели 50% от гласовете на първия тур. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС