Препаратът съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2

От тази седмица в България е налична педиатричната ваксина Comirnaty за първична имунизация срещу COVID-19 за деца на възраст от шест месеца до четири години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората се прилага три седмици след първата, а третата се прилага най-малко осем седмици след втората, посочиха от здравното ведомство.

Ваксините ще се прилагат в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения. За имунизиране на децата е необходимо предварително записване. Подробна информация е публикувана на интернет страниците на здравните инспекции.

Също от тази седмица е налична и рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, която се използва като допълнителна (бустерна) доза. Ваксината е VidPrevtyn Beta и е от производителя "Санофи-Пастьор". Одобрена е за приложение само за лица на и над 18-годишна възраст и се прилага най-малко четири месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза в определени от регионалните здравни инспекции лечебни заведения и след предварително записване. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: Десислава Пеева, БТА