Изключение има само за командировки и съпровождане на непълнолетно дете

Депутати, чиновници, представители на местната власт, прокурори, съдии и много други длъжностни лица не могат да излизат от границите на Украйна, освен в случаите на командировка. Това съобщи украинската агенция УНИАН след заседание на украинскато правителство, на което е взето постановление за забрана на излизане по време на война зад граница на чиновници без уважителни причини.

„В изпълнение решението на Съвета за национална безопасност и отбрана (СБНО) правителството одобри постановление, което забранява във военно време излизане на чиновниците зад граница без уважителна причина”, заяви премиерът Денис Шмигал в Telegram.

Той подчерта, че споменатите длъжностни лица могат да пътуват зад граница за преговори, лечение, заради излизане на непълнолетни деца. За почивка не им се позволява. „За съжаление, дори по време на война някои не разбраха тези базови условия. Затова се наложи да има решение на СНБО, имаше указ на президента на Украйна и предстои той да бъде приведен в съответствие с правителствено постановление”, каза премиерът.

Припомняме, че на 23 януари президентът на Украйна Владамир Зеленски подписа указ №27/2023, в съответствие с който чиновниците не страната могат да излизат зад граница предимно за служебни командировки. Решението на СНБО забранява на чиновниците да напускат Украйна в частни цели.

Тази забрана бяха пренебрегнали неколцина скандални депутати и чиновници, информира украинската агенция. На сайта на украинското посолство в Тайланд се появи анонс на 27 януари за среща с представители на украинската община в Новотел (Банкок). Според анонса, е планирано обсъждане на въпросите за подобряване на взаимодействие с представители на украинската община в Тайланд.

На 26 януари председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук заяви, че Тищенко не е бил командирован в чужбина и няма разписано командировъчно за Тайланд. В същия ден Тищенко бе изключен от фракцията „Слуга на народа” и редица партии според устава.

По-късно се изясни, че лидерът на "Батькивщины" Юлия Тимошенко също се намира в Дубай. Тя обаче се държи внимателно и се старае да не се появява на публични места.

Освен това, зам.-главния прокурор Алексей Симоненко е бил в 10-дневен отпуск в град Марбея (Испания), независимо от пряката забрана на президента Владимир Зеленски, изказана по време на обръщение в парламента през декември 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.