"Активни потребители": Нелоялна практика е подвеждане за купуване на продукт при условия, различни от посочените

Забавянето в ръста на инфлацията се дължи на забавянето в глобалната икономика. Германия е моторът, а е в техническа рецесия. Ние изнасяме продукти към европейските си партньори и затова страдаме от външните фактори. Причината за инфлацията е, че има много напечатани пари и недостатъчно производство. Така средствата се обезценяват. Липсата на предвидимост кара търговците да вдигат цените. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев.

Спад на цените на горивата или недостиг - какво ни чака през 2023 г.

Богомил Николов от "Активни потребители" обясни, че проблем е поведението на търговците с монополно положение. "Всички други, които вдигат цените, не наричам спекуланти, а глупаци. Какво печелят те от високите цени? Това са лоши търговци, но пазарът вразумява всички. Лечението е да се потърсят наваксващи доходи, за да не губим покупателната си способност, както и държавата да намали факторите, подхранващи инфлацията", коментира той. 

"Държавата трябва да спре помощите за бизнеса. Раздават се на всички, включително на най-големите. Това е нонсенс", подчерта Николов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.