Той нарече окръжния прокурор на Манхатън "престъпник"

Доналд Тръмп пледира „невинен“ по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи след разследване за платените от него пари с цел укриване на злепоставяща информация по време на президентската кампания. Той влезе в историята като първия арестуван американски президент с повдигнати обвинения.

Прокурорите твърдят, че бившият президент е организирал незаконна схема за оказване на влияние върху президентските избори през 2016 г. Част от разследването е за плащане на подкуп на порноазвездата Сторми Даниелс през 2016 г. В друго обвинение се посочва, че Тръмп е направил плащане от 30 хиляди долара на портиер в негова собствена сграда, за да си мълчи за афера на 45-ия американски президент с чистачка. Тези плащания са структурирани като такси за легални услуги. Именно това прокуратурата нарича фалшифициране на бизнес документи. Проблемът е, че плащанията не са осчетоводени по правилния начин. Освен това, те са за подпомагане кампанията на президента, а там законът има строги изисквания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Днес потвърждаваме нашата отговорност да гарантираме, че всички са равни пред закона. Никакви пари и никаква власт не променят този траен американски принцип. 34 неверни показания, направени за прикриване на други престъпления... Това са тежки престъпления в щата Ню Йорк. Без значение кой си. Ние не можем и няма да нормализираме сериозно престъпно поведение”, заяви по време на изслушването окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг. И допълни: "В същността си това дело днес е с обвинения като много от нашите дела за "бели якички". Обвинения, че някой е лъгал отново и отново, за да защити интересите си и да заобиколи законите, пред които всички ние сме отговорни".

45-ият президент на САЩ остана под арест над 40 минути заради процедурата по повдигането на обвинение. Около два часа по-късно той отлетя за имението си "Мар а Лаго" във Флорида, откъдето направи първото си изявление след явяването си пред съда в Ню Йорк. Тръмп нарече окръжния прокурор на Манхатън "престъпник" и обяви, че повдигнатите му обвинения са „обида за страната”.

Доналд Тръмп напусна съда в Ню Йорк, следващото изслушване - на 4 декември (ВИДЕО)

„Трябва да спасим страната ни. Бог да ви благослови всички! Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е безстрашната защита на нацията ни от тези, които се стремят да я унищожат. От самото начало демократите шпионираха кампанията ми, помните ли това? Те ме атакуваха с измамни разследвания. Нашите избори са като тези в страна от Третия свят и сега идва тази намеса в мащаб, невиждан досега в нашата страна. Но те наистина отидоха далеч като обвиниха 45-ия президент на САЩ”, каза Тръмп.

Адвокатът му заяви, че е изненадан от липсата на факти по обвиненията. По-късно обаче от прокуратурата показаха документ с въпросните факти. Всяко от 34-те обвинения предвижда затвор до 4 години, но е сигурно, че Тръмп няма да лежи и ден, ако нещо не се промени в неговата защита. Максималното наказание, което се очаква, е условна присъда и глоба.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.