Това заявиха както президентът Румен Радев, така и министърът на отбраната Димитър Стоянов

България никога не е предлагала изтребителите си МиГ-29 на Украйна. Това заявиха както президентът Румен Радев, така и министърът на отбраната Димитър Стоянов. Поводът за изказванията са изтеклите документи, за които се твърди, че са секретни справки на Пентагона, според които точно обратното - страната ни е изразила готовност да ги предостави безвъзмездно на Киев.

Димитър Стоянов: Никога не сме предлагали даряване на самолетите МиГ-29

Освен твърденията, че България ще предостави своите изтребители, в друг от въпросните документи се твърди, че специални части от няколко държави от НАТО, сред които и Великобритания, са в Украйна. Няма данни къде точно се намират и какви задачи изпълняват, но замесените държави отказват да коментират подобни твърдения. Сърбия също беше замесена, след като беше публикувана информация, че е дала и продължава да дава оръжия на Киев. Министърът на отбраната на съседката ни също обяви информацията за невярна.

„България не само не е предлагала изтребители на Украйна, а и летците ни продължават да дежурят на тях”. Това посочи президентът Румен Радев и допълни: „Ако ние бяхме предлагали нашите МиГ-ове, те сега щяха да са в Украйна, заедно с МиГ-овете на Полша и на Словакия”.

Министърът на отбраната уточни, че страната ни дори прави опити за ремонт на самолетите и изрази съмнение за достоверността на излезлите в Си Ен Ен документи. „Няма как да си предоставим самолетите. Самолетите са ни нужни. Ясно трябва да се направи изводът колко са достоверни самите документи и доколко те са секретни. Най-вероятно това са документи, които са преработени”, коментира военният ни министър. По думите му България е водила разговори единствено за така наречените "триъгълни сделки" - за замяна на старо оръжие с друго, съвместимо с НАТО-вските стандарти. Стоянов обаче отказа да коментира, защото „самите партньори са пожелали тези разговори да останат конфиденциални”.

Според друг изтекъл секретен документ Сърбия, която е единствената държава в Европа, отказала да наложи санкции на Русия заради Украйна, се е съгласила да доставя оръжие на Киев. „Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на украинската, нито на руската страна, нито на страните близо до този конфликт”, категоричен беше сръбският министър на отбраната.

Съединените американски щати разследват от къде са изтекли класифицираните документи, които може би показват военните възможности на някои съюзници на Вашингтон. „Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори и нищо няма да ни спре да запазим сигурността на Америка”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че още преди записите да излязат наяве, Русия е имала информация за спецчасти от държави членки на НАТО, които участват в бойни действия в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.