В студиото на "Челюсти" дебатират Александър Сиди от ВМРО и Александър Симов от БСП

"За" или "против" опцията "не подкрепям никого" и защо расте броят на негласувалите и избралите тази опция. В студиото на "Челюсти" дебатират Александър Сиди от ВМРО и Александър Симов от БСП.

"Важно е задължителното гласуване да е обвързано със социалните услуги, не е въпрос само на глоба. Гласовете "не подкрепям никого" трябва да се вкарват в общия брой - тези на партиите. Така бариерата щеше да е 105 000 гласа и ИТН нямаше да е в парламента. В момента бариерата е изкуствено свалена, а гласове на гражданите не се отчитат", заяви Сиди.

По думите му ако гласът "не подкрепям никого" съществува - вдига избирателната активност и бариерата от 4%, а така се наказват малките политически субекти, които са егоистични. "Един от кандидатите на "Български възход" искаше да води две листи, затова не се получи обединение с нас", разкри той.

Велев: Нужен ни е бюджет за членство в Шенген, ОИСР и еврозоната

Александър Симов от БСП смята, че водовъртежът от избори кара хората да си мислят, че няма смисъл да гласуват. "Вотът "не подкрепям никого" е изстрел в празното пространство - абсурдно действие. 109 000 са посочили тази опция, но какво от това? Ние забравяме за тях. Не подкрепяш никого или не отиваш да гласуваш - това тежко изкривява изборната картина. Като отиваш да гласуваш, сам се поставяш в ролята на "лузър", подчерта той. 

Според него има очевидна политическа криза и затова нежеланието да се гласува е нормално. "Рано или късно ще се появят интриганти, които ще поискат смяна на държавното управление. не мисля, че опцията "не подкрепям никого" ще стане 51%, за да разтърси активността. Кампанията "не подкрепям никого" подпомага партии като ГЕРБ и ДБ, на тях не им пука за ниската активност, дори е добре за тях", коментира Симов. 

Двамата споделиха, че са гласували на машина. Сиди - с "не подкрепям никого", а Симов - за БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.