Хората със сърдечно заболяване и намалена бъбречна функция имат с около 50% повишен риск за смърт

Множество изследвания през последните години сочат, че хората с бъбречно заболяване по-често имат сърдечни заболявания, дори и при леко нарушена бъбречна функция. Честотата на смърт от сърдечно заболяване е средно около 3 пъти по-голяма при хората с бъбречно заболяване, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млада жена се нуждае от спешна бъбречна трансплантация

При напреднала хронична бъбречна недостатъчност този риск е над 6 пъти по-висок в сравнение с хората с нормална бъбречна функция. От друга страна, бъбречните увреждания са много чести при хора със сърдечни заболявания и са свързани с повишена смъртност. Тази връзка се наблюдава при хора от всички възрастови групи. Хората със сърдечно заболяване и намалена бъбречна функция имат с около 50% повишен риск за смърт в сравнение с тези с нормална бъбречна функция.

Повече за връзката между бъбреците и сърцето в днешното издание на "Пулс" ще научите от нефролога проф.д-р Борис Богов от УМБАЛ "Св. Анна" и кардиолога д-р Мирослав Ангелов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.