Какво показват фактите

Потребителите в социалните медии често споделят видеоклипове, в които се твърди, че електромобилите са ходещи бомби. Това обаче се оказва погрешно. Когато става въпрос за електрически коли, в мрежата има много подвеждащо съдържание.

Но колко опасни са в действителност електрическите автомобили и техните батерии?

„Батериите като цяло могат да изгорят. В края на 2021 година вече имахме повече от 16 милиона електрически превозни средства по пътищата. Няма съмнение, че се случва. Но се случва наистина рядко”, казва проф. Дирк Уве Зауер.

Историята зад възхода на електрическите коли (ВИДЕО)

Числата показват, че електрическите автомобили не горят по-често от другите. Според американска застрахователна компания е имало само 25 пожара на всеки 100 000 продадени електрически коли годишно. Много по-малко, отколкото при други автомобили.

„От гледна точка на пожарната служба, нямаме повишен риск от пожар при електрическите автомобили, в сравнение с автомобилите на бензин или дизел”, посочва Кристиан Емрих от пожарната в Мюнхен.

Фактите показват - електрическите коли не са бомби със закъснител, а рискът от запалване е дори по-малък, отколкото при другите.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 13.30 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.