Обвинението е за незаконно притежание на боеприпаси

Софийската градска прокуратура предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, съобщават от прокуратурата. 

Много пари кеш и боеприпаси иззети при акцията срещу висшия магистрат във Варна

Това е решил наблюдаващият прокурор, след анализ на събраните до момента доказателства.  Според обвинението на 26 юли във Варна са държани боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество (321 броя патрони), без да има за това надлежно разрешение. 

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

„Повдигнаха ми обвинение, затова че държа малко повече от разрешените боеприпаси – това са патрони за пистолети, които притежавам законно”, каза Владимир Чавдаров на излизане от Софийската градска прокуратура, предаде БГНЕС.

„Разрешените са 50 патрона на оръжие, аз притежавам няколко повече за едно от оръжията“, каза още Чавдаров.

„Има само един патрон за „Калашник", за който аз даже не знаех, че съществува. Най-вероятно на някоя от стрелбите съм взел по грешка чужд патрон", обясни той.

За намерените пари в служебната каса, варненският апелативен прокурор заяви, че това са лични пари от спестявания. Във връзка с разминаванията в декларацията, Чавдаров отбеляза: „Това не са пари от вчера и днес. Те са събирани с години. Във всяка една декларация аз съм декларирал налични средства", допълни той, като уточни, че в банка има други пари.

Както и по-рано днес Чавдаров коментира, че има свое обяснение за цялата ситуация, но няма да го сподели пред медиите. Той обяви, че има и такава вероятност – да е набеден, защото се твърди, че е близък с бившия главен прокурор. „Въвеждате ме в разговор, в който не искам да участвам. Аз не съм близък на нито един от главните прокурори, с които съм работил – това са четирима главни прокурори. Аз винаги съм си вършил работата и те затова са ми имали доверие. Нито един от тях нито ми е бил роднина, нито приятел", увери Чавдаров.

Попитан как си обяснява сигнала, подаден от кмета на Варна Иван Портних, апелативният прокурор отговори: „Нямам представа. Не съм запознат с тези материали. Научих от телевизията".

Чавдаров отрече днес да му е повдигнато обвинение за корупция, а само за притежание на „малко повече от разрешените патрони".

„Ще му дойде времето, когато вие всички ще се убедите, че всичко това не е вярно", каза още той по повод на това как ще изчисти реномето си, като подчерта, че е изключително изненадан и просто няма обяснение.

Чавдаров е категоричен, че никога през живота си не е вършил и сега не е извършил никакво престъпление. „Това, че имам няколко патрона повече в касата, не го коментирам, защото знам как ще приключи", заяви той и добави, че ще бъде оправдан.

Адвокат Людмил Рангелов заяви от своя страна, че в България име се чисти само през съд. Той уточни, че го е изненадало, че за такава деяние се вдигна такъв шум. „Смятам, че всеки, който притежава оръжие, има по няколко патрона отгоре от това, което пише в закона", коментира още адвокат Рангелов.