Пред NOVA говори авторът на разследването от BBC

Всички следи до момента водят до извода, че 45-годишният Орлин Русев, задържан и обвинен за шпионаж, е бил “мозъкът” на групата. Според журналиста на Би Би Си Даниел Де Симон, който освети случая, все още е рано да се направят категорични изводи. По информация на медията Русев е имал бизнес контакти в Русия преди да се премести във Великобритания през 2009 г.

"Русев пристига в Обединеното кралство през 2009 г., и e работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според неговия онлайн профил след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали", казва Даниел Де Симон, журналист в Би Би Си.

Шпионската афера: Разследването срещу тримата българи продължава

Това потвърждава и британския търговски регистър. Орлин Русев е задържан в западнала крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, Норфолк. Там полицаите откриват оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

"Това са паспорти, лични карти, шофьорски книжки за девет различни държави, включително България и Обединеното кралство, също Франция, Италия, Гърция, Словения, Чехия и някои други страни", обясни журналистът. 

В Лондон, в жилището където заедно живеели Бисер Джамбазов и Катрин Иванова пък са открити прескарти, паспорти, както и служебни дрехи на американските ТВ канали Discovery и National Geographic, посочва “Таймс”. Именно притежанието на фалшиви документи са част от обвинението пред съда, за което задържаните българи ще отговорят през септември.

Световните медии за убийството на Алексей Петров: Нов изблик на насилие шокира България

"Обвинението срещу тези трима български граждани е, че са работили като шпиони, като оперативни работници за руската държава, за руските служби за сигурност и че са притежавали фалшиви документи за самоличност, като част от тази работа", заяви Симон.