По пътя си към Пирот те първо минават през село Желюша в южна Сърбия

По пътя от България към Унгария основният маршрут на мигрантите минава през Сърбия. Първите спирки по този маршрут са село Желюша и град Пирот. Жителите на селото разказват, че стотици хора минават покрай къщите им всеки ден. Те се появяват от нищото и изчезват по-нататък на север. Основната им дестинация е Западна Европа. Но преди това трябва да преминат границата с Унгария.

След месец и половина Аюб от Мароко най-накрая пристига в Пирот. В този южен сръбски град той иска да си почине няколко дни и след това да продължи напред.

"От Мароко до Турция, след това до България, а после тук, в Сърбия. Така че ще отида в Унгария, Австрия, Италия и може би в Испания, а може и във Франция", споделя той.

Той казва, че пътят до Сърбия е бил труден, но не е работил с контрабандисти.
"Когато дойдох в Сърбия, първо спах два дни в гората. Разбира се, че ме беше страх, защото в гората има големи животни. Два дни не съм ял нищо, нито съм пил вода", разказва Аюб.

Граничен полицай е прострелян при гонка с мигранти на границата с Турция

През горите, за които ни разказва Аюб, всеки ден преминават около 200 мигранти. Това е основният им маршрут между България и Унгария. Следите, които оставят могат да се видят навсякъде. По пътя си към Пирот те първо минават през село Желюша в южна Сърбия. Семейство Христови ги наблюдават всеки ден.

"От границата идват от всички страни. Има 50, 100, понякога 200 души", казва Александър Христов.

Други местни също твърдят, че мигрантите са се появяват от нищото по всяко време на денонощието.
"Преди две-три години тук виждахме по 8, 10, 20 души на ден. Сега са големи групи, по 80-100 души, а през нощта дори два пъти повече", разкрива Драган Илиев.

Мигранти разказват как навлизат в Европа

Някои просто се разхождат по железопътните релси. През нощта се крият на уединени места, в гората и в изоставени вили. Изоставят всичко, което не им е необходимо. В Пирот могат да си починат малко, но не обичат да ги снимат. Разхождат се по брега на реката или просто хапват в някое кафене. Аюб ни разказва, че освен трудностите по пътя, може да има и напрежение между мигрантите. Мнозина твърдят, че арабските бежанци не се разбират добре с афганистанците. Конфликтите не са рядкост.

Всички те искат да отидат в Унгария. Стигат до автогарата в Пирот и си купуват билети в посока север - към Белград или Суботица. В събота последният автобус за Белград тръгва в 15:00 часа. На автогарата е оживено. Автобусите, които пътуват за Белград, са на компанията Auto Kodeks.

В северната част на Сърбия ги очаква ново приключение. Никой не знае колко опита ще са им необходими, за да преминат границата с Унгария и колко пари ще трябва да дадат на трафикантите, за да успеят.