Според ВАС устройствата трябва да се върнат за балотажа в неделя

Централната избирателна комисия се произнася как ще организира машинния вот след решението на Върховния административен съд, според което устройствата трябва да се върнат за балотажа в неделя. От заседанието на ЦИК стана ясно, че решението за отмяна на машинния вот на 29 октомври обаче е законосъобразно.

ГЛАСУВАНЕ С МАШИНИ: След решението на ВАС - как ще бъде организиран вотът на балотажа (ОБЗОР)

Членът на избирателната комисия Георги Баханов посочи, че по-малко от 48 часа преди изборите миналата неделя не е било установено съответствие на устройствата по предвидения за това ред. От ЦИК решиха да изпратят писмо до министъра на електронното управление, с което го молят да каже каква процедура ще стартира оттук нататък и какви действия ще бъдат предприети.

Mинистърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023”, обявиха от ресорното ведомство.

„В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски", съобщават още от МЕУ.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК