До 1 март ще се направи пълен опис на такъв тип продукти, които в момента са на склад

„Дерогацията ще отпадне от 1 март. Това е проектът, който се готвим да внесем. А износът на нефтопродукти ще спре от 1 януари. Там има специфики относно продуктите, за които ще се забрани износът”. Това обяси депутатът Радослав Рибарски от ПП-ДБ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Рибарски поясни, че има много продукти, които представляват екологичен риск да остават в страната.

„Именно това е нещо, което трябва да се прецизира в бъдещия законопроект - тези продукти да не остават в страната, защото представляват и някаква екологична опасност”, заяви депутатът.

Той уточни, че до 1 март ще се направи пълен опис на такъв тип продукти, които в момента са на склад.

Борисов за дерогацията: ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ внасяме междинен вариант, който удовлетворява и двете страни

„Тези продукти ще могат да се изнасят в следващите месеци от страната, така че да не остават в България. Това са нискооктанови бензини и с други отпадни продукти от процеса”, заяви Рибарски.

„Рискът е такъв тип продукти, които са отпадни, да останат в България и след време ще трябва да се взима решение как да се справяме с тези продукти, които не могат да бъдат потребявани в Европейския съюз, а пък представляват и екологична опасност”, обясни депутатът.

По отношение на подписката на журналистите за промяна на условията на работа в парламента, Рибарски каза, че въпросът ще бъде обсъден в тяхната парламентарна група и биха подкрепили журналистите да имат достъп до депутатите.

„Не мисля, че някой се крие в момента от журналистите”, каза Рибарски.

Повече гледайте във видеото.