Журналистът анализира решенията на Нидерландия, Австрия и Унгария

Нидерландия все още не е казала категорично „да“ на влизането на България в Шенген. Това може да се случи сред решение на правителството, което по задължение ще уведоми парламента, а това може да стане още този петък. Не се очаква отказ, тъй като опозиционната партия няма мнозинство. Това каза кореспондентът на „Клуб Z“ в Брюксел Момчил Инджов в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Денков: Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген

По негови думи на първо време България може да бъде приета в Шенген по въздух, което да влезе в сила от началото на март следващата година. Важно, че България няма да бъде разделена с Румъния, допълни той. Инджов смята, че проблемът с Унгария също ще бъде разрешен. Австрия, като най-близката страна от западноевропейските, е привлекателна за мигрантите, а това са достатъчни основания за отношението й към България, допълни Инджов. За разрешение за влизане в Шенген все още се иска пълно единодушие на страните, припомни журналистът.

Геополитика и вътрешни интереси – защо Австрия продължава да ни възпрепятства за Шенген

Той подчерта, че вероятно във властта има хора, които помагат за трафика на мигранти. Журналистът не смята, че български политици биха се противопоставили на влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

Повече гледайте във видеото.