Темата коментират Владимир Кисьов и доц. Искрен Иванов

Швейцарският курортен град Давос събира световния бизнес елит и държавни ръководители за Световния икономически форум. „Възстановяване на доверието” е надсловът на срещата, а темите, които ще бъдат обсъждани са свързани с войната в Близкия изток и опасенията за глобалната търговия. Очаква се да присъстват премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон. В Световния икономически форум ще участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който пристига днес на работно посещение в Швейцария.

Темата за стартиращото събитие коментират доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, и бившият заместник-министър на външните работи Владимир Кисьов в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

„Официалната информация за това какво предстои да бъде договорено на форума в Давос се отнася до идеята за мирни преговори между Украйна и Русия. Това, което знаем, е много малко, тъй като не е засегната конкретна формула, върху която ще се преговаря“, каза Иванов.

Той посочи, че разговорите са били предшествани от тайна среща в Рияд между глобалния Юг и представители на САЩ и ЕС. Експертът поясни, че има информация, че глобалният Юг е поискал от Антъни Блинкен САЩ да лобират за мир в Украйна. „Вашингтон е отговорил уклончиво на това“, поясни Иванов.

Започва годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Той посочи, че възможните сценарии за разрешаване на кризата в Украйна са два. „Единият е военната помощ за Киев да бъде възстановена, но това изглежда по-невероятно. Другият е Русия да продължи настъплението си и това ще се случи, ако Западът не отпусне помощ за Украйна“, обясни той.

Кисьов е на мнение, че Зеленски използва всички възможни форуми и срещи, за да апелира за помощ. На форума в Давос ще присъства и целият елит, който може да участва във възстановяването на страната след края на войната.

Иванов каза, че в Украйна може да се стигне до разцепване на вътрешнополитическия елит. По негови думи това е по-голямата опасност за страната. „Китай на няколко пъти даде ясна заявка, че червената линия е да не се стига до война между НАТО и Русия, защото тя би била ядрена“, каза експертът.

Повече гледайте във видеото.