"Корабоплаването вече се намира е една съвсем нова ситуация”, каза той за обстановката в тази акватория

Решението за проблемите с отвлечените кораби трябва да се вземе на брега. Това заяви кап. Димитър Димитров, президент на Европейската асоциация на морските капитани, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е напрежението в региона на Червено море след серията от пиратски нападения, случаите с отвлечени кораби и ракетните удари на САЩ срещу йеменските бунтовници.

„Червено море е важна артерия за световното корабоплаване. Там интереси има всеки от нас – пряко или косвено. След ескалацията на напрежението там, стоките ще бъдат по-скъпи”, обясни капитанът и допълни, че много от корабите избират други маршрути.

"Някои от плавателните съдове продължават да преминават от там и това се отразява на цените на стоките – свързано е с увеличени рискове, по-високи застрахователни премии”, каза кап. Димитров.

САЩ нанесоха нови удари срещу йеменските бунтовници

Заради решенията някои от корабите да минават през Южна Африка ще има забавяне в доставките и дори липса на някои стоки за известен период от време, каза още Димитров.

По думите му в последния месец има увеличено търсене на охранители. „Но в случая ние виждаме, че корабите се атакуват не с методите на пиратите, както досега, а с военни ракети и сили, разположени на брега. Това е една нова ситуация за световното корабоплаване. Така се застрашава животът на всички, които са на борда на корабите. Защитата може да се осъществи само чрез военна сила”, допълни капитан Димитър Димитров.

Хутите организират представления на отвлечения кораб „Galaxy Leader”