Москва обвинява НАТО, че използва Украйна, за да води прокси война срещу Русия, припомнят от "Гласът на Америка"

Откакто Съединените щати и западните им съюзници изпращат военна помощ на украинската армия, Москва обвинява НАТО, че използва Украйна, за да води прокси война срещу Русия. Действителността обаче е много по-различна. Според анализатори НАТО едва ли ще изпрати войски, които да се сражават на фронта, разказва репортаж на Voice of America (VOA).

След повече от две години война в Украйна, някои западни съюзници обмислят да се включат по-активно в конфликта. В края на февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността войски на НАТО да бъдат разположени на украинска територия. Бившият служител на американското отбранително разузнаване Мат Шумейкър казва, че това е бил опитът на Макрон да даде отпор на Путин.

Красивата „вещица” на украинската армия: Адвокатката Олха, която избра да стане военен командир (ВИДЕО)

Друг анализатор, Шон Стайнбърг, казва, че някои войници на НАТО вече са на място. Пенсионираният вицеадмирал Робърт Мърет пък казва, че американските войски могат да присъстват в страни по целия свят, но това не означава, че те се сражават. Директорът на Украинския институт за политика казва, че разполагането на войските на НАТО на територията на страната е неизбежно. Според него военният алианс едва ли ще изпрати войски, които да се сражават в Украйна. Но казва, че отделни държави-членки на Алианса като Франция, Полша, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Дания или някоя от балтийските страни могат да решат да го направят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America