Той се оттегли и от лидерския пост на управляващата партия "Фина Гейл"

Ирландският премиер Лио Варадкар изненадващо подаде оставка от поста, както и като и лидер на управляващата партия „Фина Гейл“, като се мотивира с лични и политически причини, предаде „Ройтерс”.

"Подавам оставка като председател и лидер на „Фина Гейл“ още днес и ще подам оставка като премиер веднага след като моят наследник има възможност да поеме поста", каза Варадкар пред журналистите, които се събраха пред сградата на правителството в Дъблин. Напускането на Варадкар като лидер на трипартийната коалиция не води автоматично до избори, отбелязва „Ройтерс”.

Най-младите световни лидери

Той каза, че е поискал новият лидер на партията да бъде избран на 6 април, което ще позволи следващият премиер да бъде избран след великденската ваканция на парламента.

Говорейки емоционално докато даваше изявлението си, Варадкар каза, че това е било подходящото време за него да се оттегли и че няма „реална причина“ зад решението му.

„Нямам нищо друго, което да чака, нямам нищо предвид. Нямам определени лични или политически планове“, каза той.

Припомняме, през 2017 г. Варадкар стана първият министър-председател гей на някога консервативната католическа държава и най-младият човек, заемал поста в историята на страната. Той се завърна на премиерския пост през 2022 г. след договорка за ротация между „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“ - двете по-големи партии в тройната коалиция с по-малката Зелената партия.

Следващите избори трябва да бъдат свикани до началото на следващата година. Претенденти да наследят Варадкар като лидер на „Фина Гейл“ са министърът на висшето образование Саймън Харис, който беше министър на здравеопазването по време на пандемията от КОВИД-19, министърът на предприятията Саймън Ковини, бившият вицепремиер за държавните разходи Паскал Донохоу и министърът на правосъдието Хелън Макенти.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Валерия Динкова