"Войната не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги", заяви той

Китайският президент Си Дзинпин призова за мирна конференция за войната между Израел и "Хамас", като се обърна към арабски лидери и дипломати на форум в Пекин.

Тази седмица Китай е домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и няколко други арабски лидери за форум, на който се очакваха дискусии относно войната в Газа.

Си заяви, че Китай подкрепя "широкообхватна" мирна конференция за разрешаване на конфликта.

Си Дзинпин посрещна Путин в Пекин

"Близкият изток е земя, надарена с широки перспективи за развитие, но на нея все още бушува война. Тя не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги. Китай подкрепя пълноправното членство на Палестина в ООН и провеждането на по-широкообхватна, авторитетна и ефективна международна мирна конференция", заяви Дзинпин.

Китай, който има добри отношения с Израел, от десетилетия се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

На срещата си с египетския президент Сиси Дзинпин заяви, че е дълбоко огорчен от изключително тежката ситуация в Газа.

Пекин и Москва обявиха, че задълбочават партньорството си

"Най-важната приоритетна задача в момента е незабавното прекратяване на огъня, за да се избегне разрастването на конфликта, въздействието върху регионалния мир и стабилност и... да се предотврати по-сериозна хуманитарна криза", каза китайският президент.

Той също така заяви, че Китай е готов да работи с Египет, който е в съседство с Газа и Израел, за да настоява за ранно, всеобхватно, справедливо и трайно уреждане на палестинския въпрос.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: БГНЕС