Разказва „Дойче Веле”

Украйна, Судан, Израел, Мианмар. Това са само няколко от многото конфликтни точки в нашия свят днес.  Стотици хиляди са загубили живота си, милиони са избягали. Бежанците често са изправени пред дискриминация и бързо биват забравени. Като рохингите.

В бежанския лагер Кутупалонг в Бангладеш живеят над 1 милион рохинги –бежанци мюсюлмани от Мианмар. Изгонени от военните там, те бягат през 2017 в този кошмар от брезенти и гофрирана ламарина, без течаща вода и често без електричество.

Мнозина го наричат най-големия затвор в света. Правителството на Бангладеш им позволява да напускат лагера само при спешни медицински случаи. Но освен това те са в капана и на правилата на строго религиозното си общество, в което жените нямат почти никакви права. Лагерът се контролира от въоръжени банди.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas