Стотици полети и влакове са отменени

Тайфун, описан от синоптиците като „много силен“, се насочи към Япония днес, като стотици полети и влакове бяха отменени, а 1700 домове останаха без ток.

Ситуационният център на Министерството на външните работи призова българските граждани, пребиваващи или планирали пътуване до страната, да се въздържат от пътувания през следващите два дни, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно уеб страницата на Японската метеорологична агенция.

Отменени полети, спрени влакове и евакуация: Тропическа буря в Япония (СНИМКИ)

Тайфунът „Ампил“ се намираше източно от остров Хачиджоджима, на около 300 км. южно от Токио, и се движеше на север с пориви на вятъра до 216 км/ч, съобщи Японската метеорологична агенция.

Очаква се тайфунът да не достигне сушата, а да се движи покрай бреговата линия в близост до района на Токио, където живеят около 40 млн. души, преди да се върне обратно в Тихия океан.

Властите предупредиха за силни ветрове, много проливни дъждове и възможни свлачища, като призоваха хората да бъдат изключително предпазливи.

По данни на енергийния оператор общо 1700 домакинства в съседните на Токио префектури са били без ток от петък сутринта заради тайфуна.

ANA отмени 280 вътрешни полета, които засегнаха повече от 60 000 пътници, а Japan Airlines закри 281 вътрешни и 38 международни полета, което засегна 49 700 клиенти.

Големи части от мрежата на японските влакове-стрели също ще бъдат отменени в петък, включително натовареният участък между Токио и централния град Нагоя.

Тайфунът връхлита Япония по време на празничната седмица „обон“, когато милиони хора се завръщат по родните си места, и дни след като тропическата буря Мария изсипа рекордни дъждове в някои северни райони. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС