При катастрофалната имплозия загинаха петима души

Бреговата охрана на САЩ сподели първото изображение на подводницата „Титан”, потънала на дъното на океана след катастрофалната ѝ имплозия миналата година, пише Си Ен Ен. По време на злополучното гмуркане до останките на „Титаник” загинаха и петимата души на борда на плавателното средство.

На снимката, публикувана в понеделник по време на изслушване от следователи, се вижда счупеният конус на опашката на подводницата. Той е отрязан от останалата част на съда.

Милиардер строи подводница за мисия към "Титаник"

Останките са открити на няколкостотин метра от „Титаник” след дни на търсене. Във встъпителната си презентация Морският съвет за разследване обяви, че конусът на опашката и други отломки са били локализирани от дистанционно. То е предоставило „убедителни доказателства”, че подводницата е претърпяла катастрофална имплозия – внезапно срутване навътре, причинено от огромен натиск.

Инцидентът отне живота на Стоктън Ръш, основател и главен изпълнителен директор на оператора на кораба, бизнесменът Шахзада Дауд и неговият 19-годишен син Сюлеман Дауд, авантюристът Хамиш Хардин и френският водолаз Пол-Анри Наргеоле.

По време на презентацията беше обявено и последното съобщение, изпратено от подводницата, само шест секунди преди да загуби контакт с повърхността.

„Пуснахме два wts”, гласи информацията към кораба-майка. Това са тежести, които плавателното средство може да пусне с надеждата да се върне на повърхността.

Откриха останки от петимата пътници на подводницата "Титан"

Въпреки че основната цел на изслушването е „да разкрие фактите около инцидента”, председателят на борда Джейсън Нойбауер призна в понеделник, че групата също има за задача да идентифицира „неправомерно поведение или небрежност от страна на акредитивните моряци.”

„И ако има някакво разкриване на престъпно деяние, ще направим препоръка до Министерството на правосъдието", каза той.

Майката на загиналото в "Титан" момче: Отстъпих му моето място на борда

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Си Ен Ен