Едо Уцуши – Е се нарича традиционният японски театър, възникнал преди повече от два века.

Едо Уцуши – Е. Така се нарича традиционният японски театър, възникнал преди повече от два века. И прочул се още като предшественик на анимацията.

В Япония има традиционен куклен театър, който се казва бунраку. Там има разказвач и кукловод. И при Едо Уцуши – Е  е така. Вместо кукли обаче се използват прожекционни апарати и картините, които те прожектират. Едо Уцуши – Е е съпроводен с музика. Изпълнителите са на сцената редом до разказвача. А зад завесата са майсторите, които прожектират. Апаратите им са дървени и леки. Това позволява повече и по-свободни движения.

Фумио Ямагата разказва истории повече от 20 години. Освен, че прожектира изображенията, адаптира много сюжети за този вид театър. Любим му е този за Канджинчо.

Канджинчо е история, която разказва за пътя на воина. Той е известен по света с разпорването на корема, като форма на ритуалното самоубийство. Същността е именно в това, че човек трябва да уважава околните и да спазва правилата.

Японците вярват, че когато не са на сцената, отстъпват мястото си на злите сили. И върху нея оживяват всички дяволи. Затова и всяко представление започва със специален ритуал за пречистване на пространството.

Още подробности – във видеото.