В навечерието на Великден Венета Райкова гостува на отец Никанор в Църногорския манастир...

В навечерието на Великден телевизионният таблоид „Горещо" гостува на отец Никанор в Църногорския манастир "Св. Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски". Житейският път на отец Никанор е достоен пример за много християни. Роден в София като Христо Мишков, известно време той работи като финансов брокер и анализатор и много медии писаха, че е търгувал с милиони на Уолстрийт. В един момент, воден от християнската си вяра и желанието да служи на Господ, 27-годишният Христо Мишков изоставя всичко светско и става свещеник.

Отец Никанор разказва за начина си на живот преди да се отдаде на служба на Бога, коментира финансовите пазари и прави прогнози за края на финансовата криза. Той разказва за пътя, който е извървял от финансовите борси до манастира и Бога и разкрива и какви са причините да се реши на тази голяма промяна и да замени динамичното ежедневие с усамотението на монашеския живот.

Минути преди Великден отец Никанор разказва защо това е най-големият християнски и човешки празник: "В църквата се пее "Празник на празниците" и се казва "Този е денят, който Бог сътвори". Виж как хубаво сме го нарекли българите – Великден. Няма друг такъв празник в никоя човешка култура, в никое друго човешко общество освен християнското и в никоя друга човешка религия. Великден е уникален празник, защото всички религии празнуват рождени дати, смърт на някакви техни бележити личности, някакви особени знамения и чудесни събития, но празник на възкресението няма нито една друга човешка религия – защото не е имало и такъв факт. Този е най-големият празник, защото всеки от нас иска наистина да живее вечно... Кой човек иска да умре?!?

 

Здравият човек иска да не умира – ето този стремеж към тази вечност намира своя празник във Великдена – във Възкресението Христово. Ето го празника на най-съкровеното човешко желание. Независимо дали е мюсюлманин, юдеин, индуист или атеист – всички искат вечния живот. Ето го празникът на вечния живот – него го има в Христовата църква, него ни го даде Господа, него ни го даде Христос, който сам себе си принесе в жертва за всички. Светлостта на този празник е неизмерима. Осъзнаването на това какво празнуваме на този празник и от най-голямо отчаяние може да ни извади и да ни даде радост в душите."

„Горещо", събота, 14 април 2012г., 22:00 часа, Нова телевизия.