Министерството на културата пое ангажимент да възстанови храма в Таваличево...

Както вече ви информирахме, повече от 10 дни кметът на кюстендилската община Таваличево се барикадира в кабинета си.

Така той се опита да  привлече вниманието на държавните институции към  рушащия се православен храм в селото. Църквата „Света Параскева" е строена през 14 век и е обявена за паметник на културата. Заради липсата на пари за поддръжка храмът се руши.

След подобен протест на кмета преди 4 години, е изградена нова част на църквата. Проблемът със старата, обаче, в която е и олтарът, се задълбочава и доведе до новата барикада.

След излъчения репортаж на Нова, от Министерството на културата се свързаха с кмета на Таваличево и поеха ангажимент да дадат пари за възстановяването на храма.

Кмет и министър ще се срещнат следващата седмица. Междувременно    беше създадена комисия, която на място да оцени каква сума ще бъде необходима. Тя ще бъде отделена от Държавния фонд за възстановяване на културно–историческото наследство.

„Нямаше нужда кметът да бъде забелязан по този начин. Можеше да дойде и наистина да поговорим и да спасим, защото не е първото нещо което спасяваме откакто сме на мандат", каза Министърът на културата Вежди Рашидов.

„Не беше начинът това, но след като трябваше, трябваше да пристъпим към това. Ние не сме направили нарушение на закона, нито конституцията сме нарушили, търсили сме си едно право, което според мен не само хората го искат, а пък според мен и християнството го иска, и българщината", каза кметът на Таваличево Бойко Перянски.

След новината, че църквата ще бъде спасена, след 10 дни барикада, Бойко Перянски прекрати стачката си и излезе навън. После обаче се разколеба и реши недоверчиво да изчака комисията в кабинета си.

Хората от селото посрещнаха новината за  края на стачката с облекчение.

Запознахме със случая и на Националния институт за паметниците на културата. От там препоръчаха при подобни случаи, кметовете да кандидатстват по Програмата за облагородяване то селски райони, която се финансира от Европейския съюз. Процедурата за кандидатстване по тях е открита и в този момент.