Според неправителствени организации все повече българки искат да родят в дома си...

Майки настояват да се узакони и регламентира раждането в домашни условия. Според неправителствени организации все повече българки искат да родят в дома си и затова трябва да се разреши на медиците да ги акушират извън лечебни заведения.

Диана Вапцарова ражда дъщеря си Радосвета преди 4 месеца, вкъщи. Присъстват две приятелки на родилката и съпругът й.

Диана разказа, че подготовката й продължила 5 години. На въпрос как в протекло раждането, отговори така:

„Трудно, болезнено и много хубаво накрая. Аз се начетох на много ужасии, на истории на жени, които са раждали в домашни условия – от отношението на докторите, от насилието над техните права.”

Мина Парчева от Сдружение "Родилница" обясни, че майките настояват да бъде създаден регламент, според който медицински лица да могат да присъстват на асистирано извънболнично раждане – нещо, което в момента е забранено.

По думите на Диана в болниците има много негативни фактори:

„Силната светлина, разни чужди хора влизат и излизат – те просто парират естествения процес на развиването, на раждането, хормоните, които жената естествено произвежда.”

Диана не търси медицинска помощ и след раждането. Според медици обаче, късметът е бил на нейна страна и случаят й е по-скоро изключение.

Според специалистите, колкото и да се подобрят условията за раждане у дома, те в никакъв случай не биха били съпоставими с тези в лечебните заведения.

Единствената алтернатива, според медиците, е повече болници да оборудват самостоятелни родилни зали и помещения за бъдещите майки.

Репортер: Деница Суруджийска