От ДКЕВР не се ангажираха да посочат откога сметките ни ще тръгнат надолу

Токът ще е поевтинее с по-малко от 8 %, сочат разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Регулаторът изчаква анализите за разходите и технологичните загуби в енергетиката, за да изчисли, точно с колко може да падне цената на електроенергията.

По-ниски сметки за ток ще плащаме веднага след като регулаторът излезе с конкретно предложение. Вероятно обаче това няма да стане още от утре, както беше обещано.

Въпреки светкавичното приемане на промените в Закона за енергетиката и извънредното им обнародване в Държавен вестник, регулаторът все още няма ясен отговор на въпроса: С колко ще поевтинее токът?.

ДКЕВР получи правото да променя цените на електроенергията повече от веднъж годишно, с което по-евтиният ток можеше да стане факт още от утре. Засега обаче ясно е само, че величината на намалението ще е под 8%.

От ДКЕВР чакат информация за възможните понижения на разходите от АЕЦ “Козлодуй“ и топлоелектрическите централи „Варна“, „Бобов дол“ и „Марица 3“, за да направят окончателните разчети за възможното намаление на цените.

Надеждите са по-сериозно влияние да окаже преразпределяне на квотите произведена енергия от различните видове електроцентрали, като се извадят скъпите въглищни централи.

По-ниските сметки могат да дойдат и от намаляване на признатите технологични загуби на енергоразпределителните дружества.

„Дали сме срок на работните групи до утре на обяд да е събрана цялата информация, да се направи анализът”, заяви Юлияна Иванова, председател на ДКЕВР в оставка.

От комисията не се ангажираха и да посочат откога сметките ни за ток ще тръгнат надолу. Все пак успокоиха, че това може да се случи още в първите дни на март, но не и със задна дата.

Веднага след като регулаторът анализира цялата информация, ще изготви доклад за възможното поевтиняване на тока, след което ще бъде проведено и обществено обсъждане. Едва тогава сметките ни ще тръгнат надолу.