Отказаха да седят на една маса с тези, срещу които се борят

Президентът събра на среща представители на протестиращите, синдикатите и браншовите организации, за да обсъдят правилата, по които трябва да работи Общественият съвет към бъдещото служебно правителство.

Работата обаче не тръгна по вода. Срещата започна в обявения формат, но първо я напуснаха представителите на протестиращите, а след това и на синдикатите, които дори се скараха помежду си. Преди това пък се оказа, че желаещите да участват са повече от поканените 35.

След като представиха исканията си лично на президента, протестиращите си тръгнаха. „Не сме съгласни с формата и няма да седим на една маса с олигарси. Ще се борим до край!”, заявиха протестиращите, след като напуснаха президентството. Те припомниха, че за 3 март е организиран национален мирен протест в цялата страна.

Протестиращите заявиха, че не са съгласни също вицепремиер да оглави Обществения съвет и твърдят, че нито едно от исканията им не е изпълнено досега. „Искат да ни вкарат в служебен кабинет, който няма правомощия”, допълниха техни представители.

Да продължи да работи Народното събрание и да се състави програмно правителство, което да изпълни исканията на протестиращите. Това е едно от основните желания на недоволните. Не всички организации, участващи в протеста, обаче са съгласни с тази точка.

Иначе, представителите на протестиращите продължават да стоят зад исканията си по отношение на монополите. Те включват - прекратяване на съдебните дела срещу клиентите на топлофикационните и електроразпределителните дружества и преминаване на електрическите компании в ръцете на държавата. Иска се и промяна на Изборния закон чрез преминаване от пропорционален към мажоритарен вот и възможност за отзоваване на депутатите. Сред основните искания е и това за 50% гражданско участие във всички регулаторни комисии.

„Ще работя за това да се чуе гласът на всеки”, каза президентът Росен Плевнелиев по време на консултациите за създаване на Обществен съвет. „Но решенията се взимат от правителството”, допълни той.

По думите му Общественият съвет трябва да отговори на очакванията на обществото за граждански контрол. „Исканията могат да бъдат реализирани само от институциите на добра държава. Трябва да зададем заедно посоката и да търсим решения. Не искам да се заглуши гласът на никого”, каза Плевнелиев.

По думите му участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на съвета: „Аз ще си изпълня ангажимента да бъде чут гласът на всеки и после всеки да си носи отговорността. Общественият съвет ще е структуриран по теми. Не трябва той да се превърне в говорилня. Предлагам обществени съвети към министерствата. Създаваме възможност от богата палитра за граждански контрол. Дано това да бъде възприето и от следващото избрано правителство”, обобщи държавният глава.”

Колективна критика по адрес на президентския Обществен съвет отправиха от всички парламентарни партии. Защитиха го единствено от Синята коалиция. Управляващите от ГЕРБ предпочетоха засега да се въздържат от коментари.

„Там са включени много голям брой организации и институции, които така или иначе участват и досега са давали акъл на Министерски съвет”, коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев. „Те в каква посока ще съветват служебния кабинет? В същата, срещу която излязоха хората?”

„Идеята за Обществен съвет не може да бъде изядена в зародиш с присъствието на спорни фигури, проблематични фигури, които будят тревога”, заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.