Електроенергията за абонатите на ЧЕЗ може да падне с 7,2%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вдигна завесата пред новите цени на тока, които се очаква да влязат в сила на 5 март. Регулаторът публикува на интернет страницата си предложение за изменение на крайните цени на електроенергията за битови потребители.

 

Най-голям спад в сметките си могат да очакват абонатите на ЕВН. Цената на електричеството за тях ще бъде средно със 7,3% по-ниска. За клиентите на ЧЕЗ токът поевтинява със 7,2 на сто, а за тези на ЕНЕРГО-ПРО - с 6,2%.


По-рано Бойко Борисов заръча на ДКЕВР да вземе решение за намаление на цената на тока със „7 – 8%”. Премиерът в оставка оглави едно от последните заседания на свия Министерски съвет, отлагано на два пъти заради споходилите го проблеми с кръвното налягане.

В четвъртък председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова заяви, че спадът в цената ще е под 8 на сто. В съобщение на сайта на комисията се отбелязваше, че решението за по-ниските цени ще бъде взето по съкратена процедура. Общественото обсъждане на основните принципи в решението със заинтересованите лица е насрочено за 4 март.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране получи право да променя цените на електроенергията повече от веднъж годишно.

 

До новите цени се стигна след огромна протестна вълна в цялата страна и светкавични законови промени. Експерти обаче изразиха притеснение, че спадът в цените за битовите абонати може да бъде пагубен за енергетиката на страната. Те изчислиха, че с това приходите в отрасъла ще намалеят с милиони левове.