А в служебния кабинет не трябва остават хората на ГЕРБ, предупреди лидерът на ДПС

„Спорни” и „проблематични” фигури видя в състава на Обществения съвет при държавния глава лидерът на Движението за права и свободи. На пресконференция във Велико Търново Лютви Местан заяви, че те „меко казано будят тревога”.

 

Представители на протестиращите, които бяха поканени на консултации по създаването му в президентството, си тръгнаха днес от срещата с подобни аргументи. Те изразиха несъгласие с формата на съвета и с присъствието по думите им на хора, срещу които се борят,


Пред медиите Местан подчерта отново, че ДПС ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство веднага, щом го получи, но наред с това отбеляза, че както и досега, движението ще бъде важен фактор за решаване на националните проблеми на България, предаде БГНЕС, позовавайки се съобщение на партийната централа.

Служебният кабинет трябва да бъде съставен от хора, необвързани с политически централи или корпоративни интереси, заяви Местан. Според него бъдещите министри, техните заместници, а така също и областните управители, не трябва да носят съмнения за партийна ангажираност.

„Няма как да приемем за служебен, кабинет, в който заместник-министрите на ГЕРБ, които са ярки политически лица, биха запазили постовете си… Под служебен кабинет не разбираме само министрите, а и политическите им кабинети, посочи лидерът на ДПС.”

„Ако някой иска да ни убеди, че се оттегля постепенно от властта, това означава да няма министри от ГЕРБ, да няма заместник-министри, да няма областни управители от ГЕРБ”, заяви наследникът на Ахмед Доган. Според него в кабинета не трябва да ги има и фигурите, чрез които Цветан Цветанов е упражнявал „репресивната си власт”.