Резултатите от експертизата и становището на вещото лице са, че проектът щади Черноморието

Възможно е съдът да отмени забраните за строеж на плажа на Иракли и на дюните в Несебър.


 
Резултатите от поисканата експертиза и становището на вещото лице са, че няма нарушения и проектът на Иракли щади максимално Черноморието. Експертизата е изготвена от архитект с 22 години стаж като вещо лице в Бургаския административен съд.

 

„Не намирам никакви промени с одобрената проектна документация”, заяви арх. Веселка Ангелова. „Не смятам, че по този начин, комплексът нарушава разрешените параметри в оценката на РИОСВ. Даже нещо повече, за мене те са занижени от това, което им е било позволено”, допълни арх. Ангелова, която е вещо лице. 

 

От фирмата–инвеститор обаче не се задоволиха само с това мнение. Те поискаха изрядността им да бъде доказана и с еко-експертиза. 


 
 „Новото строителство е много по-щадящо околната среда и такова строителство в България би следвало да се адмирира”, заяви адвокат Мима Кънева.

 

Юристите на ДНСК- Бургас отказаха да коментират пред екипа ни експертизата. Председателят на съдебния състав беше категоричен, че ще се произнесе в кратък срок на закрито заседание. 

 

Решението на съда по казуса със спрения строеж върху Дюните в Несебър се отлага за есента.

 

„Не успях да извърша в срок възложената ми експертиза, тъй като в община Несебър е иззета цялата проектна документация по разпореждане на Следствена служба към Окръжна прокуратура-Бургас”, заяви арх. Веселка Ангелова.

 

 Експертизата се очаква да бъде представена на 30 септември, което означава, че дотогава върху Несебърските дюни не може да се строи.