На бившия вицепремиер беше наложена и мярка за неотклонение "подписка"

Прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Цветанов във връзка със скандала за незаконните подслушвания. Обвинението към бившия министър на вътрешните работи е за "допустителство по служба". Специализираната прокуратура определи на Цветанов и мярка за неотклонение "подписка".

 

По-рано днес зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ бе повикан на разпит в Специализираната прокуратура, но адвокат Менко Менков, който го придружаваше, обясни на излизане от сградата, че обвинителите са променили мястото за призоваване и двамата се запътиха към Софийска градска прокуратура в Съдебната палата.

 

Пред журналисти защитникът на Цветанов коментира, че повдигнатото обвинение няма нищо общо с незаконното подслушване. След разпита в столичната прокуратура Менков обясни, че им е било връчено постановление за привличане на депутата в качеството на обвиняем.

 

„Аз лично съм много изненадан от обвинението, което е повдигнато на г-н Цветанов, тъй като по делото няма доказано използване на незаконни специални разузнавателни средства и такива обвинения не са повдигнати на нито един обвиняем. На подзащитния ми беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконното подслушване, което ме навежда на мисълта, че се прави, за да му се повдигне някакво обвинение”, заяви адвокатът.

 

Насам-натам с Цветан ЦветановСпоред Менков никой от останалите не е обвинен за незаконно използване на СРС. Не е установено и нерегламентирано използване на такива. По думите му „още по-неясно е какво престъпление са извършили другите обвиняеми, за което г-н Цветанов е виновен”. Адвокатът посочи още, че прокурорите са решили да извършат разпит пред съдия, но производството е било прекратено, тъй като не са били призовани останалите обвиняеми и техните защитници. 

 

Искането за разследване на бившия вътрешен министър във връзка със сигнала за незаконното подслушване, внесен от лидера на социалистите Сергей Станишев, дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. Цветан Цветанов се отказа от имунитета си като депутат в 42-то Народно събрание, за да може разследването да бъде подновено след изборите. Той може да получи до 8 години затвор, ако се докаже, че е допуснал подчинени на него лица да извършат престъпление. В хода на разследването стана ясно, че двама представители на службата, която се занимава с използването на СРС – СДОТО, са признали за незаконното подслушване. Разбра се и че трима от обвинените шефове в СДОТО са дали показания срещу Цветанов.

 

Според прокуратурата, като вътрешен министър Цветан Цветанов не е упражнил достатъчно контрол върху подчинените си и така им е дал възможност те да извършат законови нарушения. Трима от бившите шефове на специализираната служба за подслушване и един шеф на дирекция вече са с повдигнати обвинения за злоупотреба със служебно положение, фалшифициране на документ и саботаж на прокурорската проверка.