Взривът е станал на паркинга на религиозен център, управляван от Хизбула

Кола-бомба избухна в контролиран от Хизбула квартал на ливанската столица Бейрут. 38 души са ранени. Въпреки, че никой не е поел отговорност за атентата, се предполага, че той е акт на отмъщение за участието на Хизбула в сирийския конфликт.


Взривът избухна на паркинга на религиозен център, управляван от Хизбула. На няколко пъти бунтовниците в Сирия предупреждаваха Хизбула, че помощта, която оказват на президента Башар Асад няма да остане без отговор. Това кара много анализатори да сочат като най-вероятен автор на атентата някоя от сунитските групировки, борещи се с Асад.


Миналия месец Хизбула изпрати свои бойци през сирийската граница да помогнат на правителствените войски в боевете за стратегически важния град Кусаир. Този ход беше силно критикуван от международната общност, защото създава опасност кървавият конфликт в Сирия да се пренесе и в съседен Ливан.


Вътрешният министър на Ливан Марван Шарбел заяви на мястото на експлозията, че взривът има за цел да внесе напрежение между шиити и сунити, но целта на извършителите няма да бъде постигната.