Те получават присъди от 20 до 34 месеца затвор, заради корабокрушението на лайнера

Петима служители на компанията собственик на „Коста Конкордия” бюха осъдени за непредумишлено убийство заради корабокрушението на лайнера. Те получават присъди от 20 до 34 месеца затвор, информира АФП,  позовавайки на италианските медии.

 

Четиримата членове на екипажа и един от мениджърите на компанията-собственик се възползваха от съдебна процедура за постигане на съгласие с обвинението. Те признаха вина, като в замяна  получиха по-леки присъди и избегнаха дълъг процес.

 

В момента единственият, който все още е на съд, е капитана на кораба Франческо Скетино. Той е обвинен за 32 непредумишлени убийства, нанасяне на вреда на околната среда и за напускане на кораба преди края на евакуацията на пътниците. Въпреки, че отрича каквато и да било вина, той може да бъде осъден на 20 години затвор по повдигнатите му обвинения.


Припомняме, че на 14 януари 2012 г. „Коста Конкордия” се вряза в подводна скала близо до италианския остров Джильо, вследствие на което частично потъна. На борда му имаше 4200 души. 32 от тях загинаха.