Според патоанатомите той е имал проблеми със сърцето

Варненският и Великопреславският митрополит Кирил се е удавил. Това е установила съдебно-медицинска експертиза, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Експертизата е изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина” – Варна. Заключението на експертите е изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания и консултация на хистологичните препарати.

 

Непосредствената причина за настъпването на смъртта е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания.

 

При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда. Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето.

 

Установената при външния оглед раничка на главата е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта.

 

По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.

 

Към момента на смъртта митрополит Кирил не е употребил алкохол.

 

Предстои да бъдат изготвени назначените съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни, въз основа на описаната по-горе експертиза, медицинската документация за предишни заболявания, и събраните материали по делото.

 

След представяне на заключенията, резултатите ще бъдат оповестени.