Той беше категоричен, че ще се защитава докрай и няма да подаде оставка

Живял съм скромно, а като служител на прокуратурата съм гледал да си върша работата добре”, каза в „Здравей, България ” прокурорът Камен Ситнилски. Той заяви още, че никога не е бил кадровик на прокуратурата и не се е занимавал с проблемите с корупцията.

 

„Много гнусно беше това с некролога и смятам, че е дело на неориентирани хора. Това е замислено от някой, който иска да дестабилизира съдебната система”, смята Ситнилски. Той добави, че определено тези хора имат интерес прокуратурата да е разколебана и дестабилизирана. 

 

Във връзка с обвиненията срещу него за избора на градски прокурор, той каза: "Фигурата на градски прокурор е много важна. Една от кандидатурите наистина беше на Руси Алексиев, другата кандидатура беше на Ваня Илиева и третата беше на колега от следствието. Никога пред никого не съм предявявал предпочитанията си към някой от тези тримата. Това, че познавам Руси Алексиев, нищо не означава", допълни той.

 

На въпрос упражнявал ли е търговия с влияние, той каза, че никога не е изразявал предпочитанията си към когото и да било. „Аз съм човек на фактите. Какво имаме в тези СРС-та? Имаме един разговор между двама прокурори с мен. Но вижте какво казвам аз”, добави той. Според него това е един избор, който се провежда за първи път при такива условия и според него няма как да се влияе на прокурорите. „Това е нелепо. Прокурорите са горди хора и могат сами да направят избор”, категоричен беше той.

 

Ситнилски заяви, че е убеден в резултата от разследването

 

Попитан кой го атакува, той каза, че е в системата 40 години в системата и се опитват да го унизят, но това означава, че е „размахал пръст на системата”. „Това са хора, които не обичат законността”, добави той.

 

По думите му колегите му трябва да кажат на хората какви са били изборите и че те са били най-законните. „Получих отговори от десетина прокуратури. Проблемът явно е много по-широк и става обществен, защото изборът на магистрати се компрометира и води до спад на доверието към ВСС”, категоричен е той.

 

Ситнилски призова да се види как са избрани другите магистрати. „Пренебрегнати бяха видни юристи. Ако ще правим проверка, да проверим всички избори”, призова той.

 

Ще се защитавам, защото не съм направил нищо нередно”, каза той и добави, че няма да си подаде оставката. „Прокуратурата трябва да си свърши работата”, призова Ситнилски.

 

На въпрос вярно ли е че роднините му работят на апетитни постове, той каза, че съпругата му работи много отдавна на поста, на който е. „Нямам отношение към позицията на жена ми”, каза той и добави, че се гордее с позициите на децата си и сами са си постигнали всичко.

 

Целия разговор с Камен Ситнилски гледайте във видеото.