Така ветеринарите оценяват здравословното състояние на питомниците

Лондонският зоопарк започна ежегодното мерене на животните. Така ветеринарите разбират кой от питомниците им яде повече, кой - по-малко и кой не се движи достатъчно. Информацията е важна защото се въвежда в глобална база данни, която зоологическите градини по целия свят ползват, като база за сравнение за здравословното състояние на животните.

 

Оказа се, че е много лесно някои животни да бъдат премерени. Африканската жаба стоя кротко на везната под зорките погледи на журналистите, докато ветеринарите установят, че тя тежи 400 грама.

 

Нейна сестра от миниатюрен вид пък беше премерена върху малка лъжица. Оказа се, че светлозелената жаба е десет пъти по-лека и тежи едва 40 грама. Освен теглото, ветеринарните лекари на зоопарка трябваше да премерят и височината на животните. Това обаче не е никак лека задача, особено когато става въпрос за тигъра.

 

Той е бил примамен с месо, закачено на пръчка и спуснато в клетката му. Когато се изправи, Джа Джа е висок 2 метра и 1 сантиметър. Някои животни обаче се оказаха твърде срамежливи и се опитаха да избегнат профилактичния преглед. Мравоядът е бил примамен с купичка храна и се оказа, че той тежи цели 6 килограма и 800 грама. Кантарът пък показа 625 килограма под камилата Ноеми.