Покушението е приписано на местна наркобанда

Четиринайсет предполагаеми членове на наркобанда са били задържани след убийството миналата седмица на 21-годишен демонстрант, съобщава CNN Turk, цитирана от БТА.

 

Министърът на вътрешните работи обеща междувременно действия срещу крайнолявата организация, чиито членове присъстваха на погребението на убития демонстрант Хасан Ферит Гедик, въоръжени с автомати.

 

Гедик беше убит на 30 август при стрелба, открита срещу хора, протестиращи против присъствието на наркодилъри в истанбулския квартал "Гюлсую". Полицията задържа 22-ма души от тогава в рамките на разследването. Вчера 17 от тях бяха изпратени в съда с искане за задържането им в ареста, а съдът постанови 14 да останат зад решетките по обвинение в "преднамерено убийство, прилагане на насилие и умишлено нараняване и грабеж".

 

На погребението на Гедик, на което присъстваха около 3000 опечалени, седем души с маски на лицата и "въоръжени до зъби" с пистолети, пушки и автомати, обещаваха да си отмъстят на убийците.

 

Министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер заяви, че полицията вече е започнала разследване по случая и няма да допусне бандити в градовете. Убийството на Гедик е най-новия от поредица инциденти, свързани с насилие, в квартал Гюлсую заради продължаващия конфликт между крайнолеви групи като Социалистическа партия на потъпканите, Революционна партия и фронт за народно освобождение и Народен фронт.

 

През август деветима членове на ЕСП бяха простреляни в краката при три въоръжени нападения.