Факелът за Зимната олимпиада през 2014 г. бе запален в края на септември в Древна Олимпия

Започна първият етап от щафетата на Олимпийския огън за Зимните игри в Сочи през 2014 г. Факелът пое по дългия си път от Червения площад в Москва в понеделник, съобщиха руските агенции.

 

Първият участник в националната щафета стана петкратната олимпийска шампионка по синхронно плуване Анастасия Давидова, която предаде факела на шампионката по спортна гимнастика от две олимпиади Светлана Хоркина.

 

Столичният етап на щафетата ще премине в дните от 7 до 9 октомври. Огъня по централните московски улици и площади ще пренесат 497 участници в нея, сред които и принцът на Монако Албер II. Олимпийският факел ще се повози на московското метри и ще се качи на телевизионната кула „Останкино”.

 

За първи път в наше време Олимпийският огън е запален на Олимпийския стадион в Амстердам през 1928 г., припомня РИА Новости. Оттогава ритуалът е неизбежен атрибут на съвременните Олимпийски игри.  

 

Факелът за Зимната олимпиада през 2014 г. бе запален в края на септември в Древна Олимпия, където започна дългото му пътешествие, което ще го отведе до церемонията по откриването на игрите на 7 февруари в руския град Сочи.