Турнирът във Варна е за жени, докато мъжете ще играят в Чехия

България ще бъде домакин на световната квалификация по волейбол за жени, докато мъжкият ни представителен тим ще играе в Чехия. На двата турнира трябва да бъдат разпределени квотите за Световните първенства по волейбол догодина.

 

Квалификациите в Европа ще се проведат в периода от 3 до 5 януари 2014 г. При мъжете 20 отбора бяха разделени в пет групи от по четири тима. Победителят от всяка група плюс един най-добър втори отбор отива на Мондиала в Полша. Домакинът на първенството -  европейският шампион Русия и сребърният медалист Италия вече си осигуриха място на финалите през 2014-а. 

 

 

България е в група I на квалификациите, като квалификационният турнир ще се играе в Опава, Чехия. Българските волейболисти са в група с домакина Чехия, Холандия и Кипър.

 

При жените България ще бъде домакин на квалификационния турнир във Варна и ще играе срещу Чехия, Словакия и Беларус. Според регламента за Световно първенство при жените ще се класират победителите от всяка от петте групи, както и двата най-добри втори отбора. Италия, Русия и Германия са тимовете, които вече са си осигурили място на Мондиала.