Това обеща в ефира на Нова здравният министър Таня Андреева

Догодина ще се случат реформи в посока подобряване качеството на обслужване на пациента в здравните заведения, на избор на пациента и на защита на пациента, обеща здравният министър Таня Андреева по време на гостуването си в "Здравей, България".


По нейни думи това ще бъде стъпка напред за връщане на доверието и качеството на медицинската услуга в лечебните заведения, за да бъдат мотивирани поне тези, които имат възможност да си плащат здравните вноски. 


„Уверявам ви, че има вече тежки съвместни проверки на одита и Здравната каса. Има наложени много санкции и мисля, че много лечебни заведения ще се замислят дали да искат допълнително доплащане за лечение от здравноосигурени пациенти”, посочи министър Андреева.

 
И още – позицията на министъра е, че категорично не трябва да се спира достъпът до лечение на хората, които не са си плащали здравните вноски


Във връзка с бързото нарастване на броя на бежанците у нас и твърденията, че те ще източат Здравната каса, д-р Андреева обясни, че няма такова нещо и по-скоро става въпрос за създаване на омраза у българите спрямо бежанците


„В България има закони и международни споразумения и бежанците, които са с легален статут на пребиваващи в България, ползват здравни услуги. Това няма да се отрази на болниците и Касата. Проблемът на Касата е, че д-р Румяна Тодорова (шефът на НЗОК, бел. ред.) наследи бюджет, който не е достатъчен и още в преразпределението му беше направен преразход още в първата половина на годината със 130 милиона лева", обясни министърът.


Относно опасенията, че ВМА може да затвори врати за цивилни пациенти заради невъзможност на бюджета си, Таня Андреева заяви, че се надява ген. Тонев да прояви мъдрост и да не затваря вратите на ВМА. 


„Ние ще редуцираме договорите на Здравната каса с много от болниците. Проблемът е, че през изминалите четири години бе допуснато безконтролно роене на болниците, без да се съобразява дали бюджетът на Касата може да поеме дейността им”, разкри Андреева основите на проблема. 


Кои теми коментира още здравният министър в студиото на „Здравей, България” гледайте ТУК и ТУК.