Борек Докал донесе победата с 1:0 за гостите, националите останаха 4-ти в групата

Националният отбор на България загуби последната си среща от квалификациите за Световното първенство с 0:1 от Чехия. 35 хиляди български привърженици изпълниха трибуните на стадион "Васил Левски", но си тръгнаха разочаровани.

 

„Трикольорите“ останаха с човек по-малко в 75-ата минута, след като Петър Занев получи изключително нелеп втори жълт картон и напусна играта. 

 

Любо Пенев опита да изненада съперника с включването на Венци Христов в атака, а освен него започнаха Владислав Стоянов, Йордан Минев, Илия Миланов, Иван Иванов, Петър Занев, Владимир Гаджев, Емил Гъргоров, Ивелин Попов, Георги Миланов и Станислав Манолев. В хода на срещата на терена влязоха и Димитър Рангелов, Маркиньос  и Симеон Славчев.

 

Победното попадение за чехите дойде в 52-ата минута, след далечен удар на Борек Докал. Преди това Владислав Стоянов отрази удари на Петер Ирачек и Либор Козяк, а последният уцели греда в 45-ата минута. Българите също имаха своите възможности пред вратата на Петър Чех, но не успяха да намерят целта.

 

В останалите мачове в групата Дания победи Малта с 6:0 и си осигури второто място, но няма да играе на баражите за Мондиал 2014, тъй като е най-слабо класиралият се втори отбор от групите. Армения и Италия завършиха при резултат 2:2, което оставя родните национали на четвъртото място в групата

 

За последно България игра на Световно първенство през 1998-а година, когато се класира директно като победител в квалификационната си група. Последното участие на голям форум бе през 2004-та година - на Европейското първенство в Португалия.

 

Останалите отбори, които си осигуриха участие на Световното догодина са: 

 

Белгия, Италия, Германия, Холандия, Швейцария, Русия, Босна и Херцеговина, Англия и Испания - победители в групите. 

 

За последните 4 места ще се борят тимовете на Хърватия, Швеция, Румъния, Исландия, Португалия, Гърция, Украйна и Франция.