27 милиона лева ще бъдат пренасочени към НЗОК

Държавата намери липсващите пари за болниците - те ще дойдат от подслушване. Това обяви председателят на Здравната комисия Нигяр Джафер, след като депутатите от Бюджетната комисия се съгласиха средствата на Здравната каса за тази година да се актуализират.

 

Наистина, липсващите 27 милиона лева, изработени от болниците през септември, ще дойдат от бюджета за подслушване. И въпреки, че преди седмици експертите обявиха, че актуализация на бюджета на Касата за тази година не е възможна, днес стана ясно, че ще бъде приложен точно този вариант, и то на принципа – две в едно. Промяната трябва да се направи със закон и затова управляващите са решили да я прокарат чрез Закона за бюджета за догодина.

 

„Идеята е актуализацията да стане по по-бърз начин, като заедно с бюджета за догодина се коригират парите за настоящата”, обясни зам.-финансовият министър Людмила Петкова. С тази корекция няма да бъде надхвърлен двупроцентния дефицит.

 

"Бюджетът бе заложен така, че беше с нула разходи за някои от месеците, но правителството пое ангажимент и намери тези липсващи пари за здраве, обяви здравният министър д-р Таня Андреева преди три дни.

 

Част от бюджета за подслушване ще бъде ползван и за увеличаване на парите на Здравното министерство за ваксини през следващата година, обясниха от ресорната парламентарна комисия. Средствата от преизпълнение на здравните осигуровки за тази година също ще отидат за болниците. Става дума за около 30 милиона лева допълнително.

 

Повече по темата ще научите от видеото.