Университетската болница в Пловдив получи нова техника за рехабилитация

„Българската Коледа”, чийто медиен партньор е и Нова телевизия, сбъдна мечтата на 600 деца с неврологични заболявания - да се изправят на крака и да ходят нормално. Тази възможност им дава новата апаратура, с която вече е оборудвана клиниката по рехабилитация към Университетската болница в Пловдив. Техниката беше закупена с парите от благотворителната инициатива. Един от новите жизненоважни апарати се оказа и единственият в България.

 

8-годишната Симай е едно от стотиците деца с церебрална парализа, които се борят да проходят самостоятелно. Всеки месец по 10 дни пътува от Кърджали до Пловдив за рехабилитация, която досега е била трудна и недостатъчна, за да стъпва уверено. С новата апаратура шансовете й са огромни, вярва майка й.

 

Петте апарата, които Клиниката получи, ще дадат възможност за нови методи на рехабилитация, от които досега децата са били лишени. С помощта на модерната техника подрастващите много по-бързо биха проходили, смятат лекарите.

 

„Ние получаваме апарат за роботизирана локомоторна терапия, която дава възможност за обучение в ходене на децата с неврологични заболявания. Ние сме застанали пред вестибулаторната система, която е предназначена за подобряване на баланса, координацията. Тези деца имат проблем с осъзнаване на позата и позицията на собственото си тяло”, заяви професор Елена Илиева от Клиниката по детска рехабилитация в Пловдив.

 

Уникалната апаратура струва над 250 хиляди лева. Това е една от 10-те болници, на които "Българската Коледа" помогна. „За това да предоставят по-висококачествени, по-съвременни и по-достъпни грижи на своите малки пациенти. Това е дарението на дарителите на "Българската Коледа”, коментира секретарят на президента по здравеопазване и наука Анна-Мари Виламовска.

 

И за да има повече усмивки в детското отделение, художниците бързо изпъстриха болничните стаи с рисунки, за да могат децата да мечтаят. А мечтите им вече се сбъдват.

 

Репортер: Благой Бекриев