Проруски активисти превзеха сгради на силите за сигурност в Източна Украйна

Ескалира кризата в Украйна. Руски войник е застрелял украински военен в източната част на Крим. Министерството на отбраната в Киев не даде повече подробности около инцидента, който е един от първите подобни, откакто Москва анексира областта.

 

Опити за отцепване има вече и в Източна Украйна. Проруски активисти превзеха сградите на силите за сигурност в Донецк и Луганск. Протестиращите в Луганск са нахлули в помещението, в което се съхранява арсеналът на силите за сигурност и са взели оръжия. В отговор полицията беше поставена в състояние на повишена готовност. Блокирани са всички пътища, водещи към града.

 

Вчера демонстранти превзеха сграда в Харков. Днес украинският вътрешен министър обяви в страницата си във Фейсбук, че протестиращите са изведени, а служителите са се върнали на работните си места.

 

Проруски протестиращи нахлуха и в регионалната администрация в Донецк, където издигнаха руското знаме.

 

По думите на премиера Арсений Яценюк това е план за дестабилизиране на страната, според който чуждестранни военни ще прекосят границата и ще окупират украинска територия. „Ние няма да позволим това да се случи. Сигурен съм, че жителите на Луганск, Донецк и Харков искат да живеят в единна държава”, заяви той.

 

Протестите в Източна Украйна са поредното предизвикателство за правителството в Киев, поело властта през февруари. Заради събитията президентът Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Негов говорител каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите.

 

В обръщение излъчвано на живо по телевизията премиерът Ясенюк съобщи, че заминава за Източна Украйна, за да успокои страховете на хората. Очаква се той да предложи децентрализиране на властта и финансова помощ за местния бизнес.

 

Подробности за обстановката в Украйна ще научите от видеото.