Сградата на областната администрация остава окупирана

Напрежението отново ескалира в Украйна. Проруски активисти, които завзеха основната административна сграда в източния украински град Донецк, обявиха създаването на суверенна народна република, независима от властта на Киев. Решението беше обявено от говорител на протестиращите, който излезе от окупираната сграда.

 

Самопровъзгласилите се лидери на Донецк поискаха провеждането на референдум за суверенитет не по-късно от 11 май. Сградата на администрацията в Донецк остава обградена от около 2000 руски поддръжници, някои от които въоръжени. Проруски активисти продължават да контролират и централата на силите за сигурност в източната област Луганск. Активистите освободиха сградата на администрацията в Харков, след като я окупираха през нощта. 

 

Проруски протестиращи в Луганск са нахлули в помещението, в което се съхранява арсенала на силите за сигурност и са взели оръжия. В отговор полицията беше поставена в състояние на повишена готовност. Блокирани са всички пътища, водещи към града. Вчера демонстранти превзеха сграда в Харков. 

 

Днес украинският вътрешен министър обяви в страницата си във Фейсбук, че протестиращите са изведени, а служителите са се върнали на работните си места. Проруски протестиращи нахлуха и в регионалната администрация в Донецк, където издигнаха руското знаме. 

 

Протестите в източна Украйна са поредното предизвикателство срещу правителството, поело властта през февруари. Заради протестите президентът Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Говорителят му каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите. 

 

В обръщение, излъчвано на живо по телевизията, премиерът Арсений Ясенюк съобщи, че заминава за Източна Украйна, за да успокои страховете на хората. Очаква се той да предложи децентрализиране на властта и финансова помощ за местния бизнес.