Събрал по 1 200 лева от клиентите си в Русе, без да им осигури заетост на Острова

В Русе камерата на Нова ТВ стана свидетел на скандал заради лъжливи обещания за работа в чужбина. Сблъсъкът избухна между кандидатите за гастарбайтери във Великобритания и управител на фирма-посредник.

 

До грозните сцени се стигна, след като надеждите на хората за работа в Обединеното кралство били напълно попарени. Те сключили договорите си с посредническата фирма още през януари, платили са по 1 200 лева и трябвало отдавна да са на Острова.

 

Скандалите приключиха едва след намесата на полицията. Заради боя управителят си извади медицинско и е категоричен, че ще подаде жалба в прокуратурата. Същото ще направят и потърпевшите. През това време животът на тези хора се променил драстично.

 

Несрин Кяниева работи като продавачка в цветарски магазин и напуска с надеждата „да си оправи живота”. От фирмата й обещали работа в Англия в завод за пакетиране на храни. Заплатата била добра. Всичко това обаче само на думи.

 

Управителят на фирмата-посредник Андон Гинев твърди, че работи изрядно. Не отрече обаче забавянето и увери, че има опция да върне парите на хората:

 

"Ако в рамките на 5 дена след първите 3 месеца ме уведомят, че искат да приключат контракта си с мен, те го приключват. Уведомяването става по телефона, писмено и по всякакъв начин".

 

Потърпевшите пък се оплакаха, че връзка с фирмата отдавна нямат и не могат да изпратят предизвестия. От фирмата не обясниха какво спира заминаването на тези хора за Великобритания. Гинев предложил като алтернативен вариант за работа – Малта и Чехия, но мнозина отказали.

 

След репортажа на Нова ТВ Инспекцията по труда в Русе започва проверка на фирмата. А инспекторите в Габрово вече са проверявали нападнатия снощи посредник.

 

Повече за случая ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Олга Василева