Тогава автобус „Чавдар” причини смъртта на 16 души в Бакаджика на път за събора за Спасовден

Навършват се пет години от трагедията в местността Бакаджика. На 28 май 2009 година, по време на събора за Спасовден в местността Бакаджика, автобус „Чавдар” причини смъртта на 16 души, а двама починаха по-късно от наранявания.


В хода на делото стана ясно, че автобусът е бил в неизправност. В експертизите се посочва, че 23% е била спирачната ефективност при задължителни 48 на сто. Ръчната спирачка не е работела, задните колела не са били регулирани. За шест месеца назад не са били правени никакви действия по спирачната система, е констатацията на експертите.


На 12 януари 2011 година Апелативният съд в Бургас намали присъдите на двамата подсъдими за катастрофата край Ямбол. Шофьорът на автобуса Господин Димитров и собственикът Слави Славов получиха с по 3 години по-малка присъда. Първоначално двамата бяха осъдени на по 13 години затвор.


На 14 март 2012 г. ВКС осъди окончателно на по 10 години затвор Слави Славов и Господин Димитров – собственик и шофьор на автобуса, с който стана катастрофата.


Делото стигна до Върховния съд по жалба на двамата, които смятаха, че наказанието им е несправедливо, а присъдата незаконосъобразна. Близките на загиналите също обжалваха присъдата и искаха по-тежки наказания.