Депутатът купувал на безценица общински имоти в Ботевград

Разследване на Марин Николов нищи сделките със земи, придобити от депутата Даниел Георгиев. Дани, както вече се обръщат някои колеги към него, стана известен със совалките между ГЕРБ и „България без цензура” в последните седмици, преди да бъде изключен от редиците на парламентарната опозиция и да стане независим депутат.

 

Историята със земите на Дани и сделките за придобиването им е от 2007 – 2009 г. Проверявани са през последните години и не са установени престъпления или нарушения, отбеляза разследващият журналист в „Здравей, България”, където беше излъчена част от филма му.  

 

Основният момент в схемата е, че Даниел Георгиев, чийто баща е кмет на Ботевград, е закупил общински имоти на свръх ниски, символични цени. Това показват документите за имотното му състояние, обясни Николов.

 

Придобиването обаче става не лично, а чрез други лица. Общината обявява празни, незастроени имоти на търг. Купуват ги хора на цени малко под често срещаните в онзи период. Само ден-два след това те продават по 1/10 площ на депутата, но на цени 10 пъти по-ниски от платените на общината. Така Даниел Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 – 200 квадрата.

 

Схемата очевидно не е притеснила досегашните му съпартийци. Явно не притеснява и евентуални негови бъдещи такива, коментира Марин Николов.

 

Очаквайте цялата история за сделките на Даниел Георгиев в предаването „Разследване” в неделя от 19:30 часа.